Saturday, June 15, 2013

Review | Tudung nikah, resepsi dan bertandang

Hi my olsss.. Tiba masa untuk aku review apa-apa yang rasa nak direview time majlis pernikahan aritu . First of all, benda yang simple tapi paling penting time majlis nanti ialah TUDUNG. Bukan tudung saji mahupun tudung botol, tapi tudung yang pakai atas kepala tu. Heh.

NIKAH

Just carik halfmoon plain shawl. Sebab apa aku pakai yang plain? Sebab, akad nikah tu just nak nampak simple je. Tak nak lebih-lebih. Less is more. Heee :) Halfmoon shawl ni aku beli dekat Jalan TAR je. Around RM15 sahaja tunai ! Sah !


But veil tu aku tempah dekat kawan mak. She's really did a great job! Sangat suka veil dan baju akad nikah yang dia jahit. Tq cik na ! :)


Bagi brides to be yang nak pakai merelip relap pun takpo ehhh.. Depends kat uolsss.. Tapi yang penting, pengantin lelaki tak kena stroke sebab nampak kau cantik sangat. Kang tak pasal-pasal kena ulang banyak kali. Heeeee :P

RESEPSI

Aku carik halfmoon shawl yang merelip relap sikit la. Yang banyak beads tu. Mula-mula carik tudung yang macam ni dekat Jusco setiawangsa. Ya ampunn ! Mahal ! RM160.. gile gile.. so aku tak beli. Membazir.
 


So, decide nak pergi Jalan TAR. Jalan punya jalan jumpa la tudung yang sebijik macam kat sana, just for RM90. So, aku gerrrraaabbbb jela. :) Tak sia-sia berpanas bersesak kat sana, ada jugak hasil dia. Thanks to my husband sebab teman pergi sana. Heee..

BERTANDANG

Aku custom made sendiri je tudung tu. Asalnya beli shawl lain, rupanya color yang aku beli tu tak match dengan color baju. Makanya, beli yang lain jela.  Beli chiffon shawl dan just tambah lace and beads. Tapi bukan aku la yang jahit. Mak yang tolong jahitkan. TQVM mak !!! :)



So sangat jimat di situ. Kalau nak beli online mahu jugak la dalam RM60 plus plus kan kalau yang jenis ada beads bagai ni. Tau tak, yang custom made sendiri ni, around RM 10 (chiffon shawl) + RM18 (lace with beads). Just cost me RM28 ! Yuhuuu ! Jimat jimat. Chiffon Shawl yang murah gile dan buat aku terkejut kaku tu aku carik dekat Terengganu and lace tu beli dekat area Jalan TAR yang aku tak ingat nama kedai dia apa. Main hentam je. Heee..

So brides to be sekalian, kalau masih ada masa carik jela dekat Jalan TAR. Banyak choices. But, online pun ok jugak, cuma tak dapat merasa kain tu macam mana la kan. Lembut ke, keras ke ape ke kan. And tak dapat nak try. Heehehe.. Whatever it is, the choice is yours. :)

11 comments:

whiteapple said...

syg, 10 +18 jd 28..mne dtg 38 pulak? -_-"

Bro Zulkbo said...

SALAM..
Wahh..dah jadi isterinya orang..
TAHNIAH!! semoga dirahmati. diberkati Allah jua pernikahan kalian..amin

Farhain Azmi said...

Salam perkenalan dr sy b2b kedah,
Cantik sangat tudung2 awak tu
saya pun tak beli lagi tudung utk wedding raya ke 5 ni..huhu

Jemput singgah blog sy
http://akuhanyagadiskampung.blogspot.com

DidoStudio said...

salam..
nak tnya tuduung yg kaler peach tu beli kt kedai mana? mmg tgh cari mcm tu gak..huhu

Nazatul shima said...

@didostudio tdung tu sy carik dekat jalan tar :)

Nur Haslina Mohd Hassan said...

boleh tau kt kedai mne kt jln TAR tu beli shawl masa resepsi? TQ

Ina Lee said...

Salaam nak tnye nak beli mcm mine n Kat mine area Selangor Kat mine ad ye

Ina Lee said...

Nak beli Kat mane ye..Kat area selngor ni Kat mine yg Ade ye

Ina Lee said...

Nak beli Kat mane ye??Kat area Selangor Kat mine ad ye

Ina Lee said...

Salaam nak tnye nak beli mcm mine n Kat mine area Selangor Kat mine ad ye

Imansara said...

cantiknya awak, pandai cari tudung.

kat sini saya ada jual shawl yang mudah bentuk. terima kasih ya..