Saturday, March 30, 2013

topik serius

Memandangkan semalam adik fiancee aku bertanya pasal bidang Science Computer ni, so aku terpanggil panggil ala-ala pontianak mintak pulangkan anak dia untuk story mory sikit pasal bidang ni. Mungkin boring sikit pasal topik seriusssssssss...



Dulu, time matrikulasi aku sangat nak masuk bidang chemistry and maths. Sangat sangat ! Sampaikan lepas abis matrik tu aku mintak hampir semua yang related to chemistry and maths dekat semua Universiti. Konon nak jadi cikgu or pakar chemist ngan maths. Muahahaha ! Sekali, tak dapat. Dapat kos lelong. Science Computer kat USM. Sedih tak yah nak cakap la. Menangis berhari2. Pasal orang cakap kalau masuk Sc comp peluang pekerjaan kurang. hewhewhew..

Rasa down , rasa tak nak sambung study. Rasa nak ambik maktab perguruan . Macam-macam rasa la mak time tu noks.. Tapi, mase tu ex-bf aku pun dapat Science Computer jugak dekat UITM, so aku pun macam "oh ok laa... die pun dapat sc comp.. nanti mende-mende yang dok pahangg boleh la tanyeee die.." (sorry terkeluar citer pasal ex pulak dah.heh.) Tapi lepas tu break. Bahaha!

Ok ok ok fokus dengan citer seriusss.. Then bila dah masuk sana, jadi shock. Sebab mana ada aku pernah dengar pasal programming languange apa benda semua tu. Hah, time tula aku struggle gila-gila. Even struggle pun, still programming failed. So next sem tu aku repeat balik and Alhamdulillah dapat A. Hahaha !

Aku struggle selama 3 tahun setengah dekat sana. Nasib baik la ada kawan-kawan, senior-senior yang baik hati tolong menolong sesama insan bab-bab programming. Terima kasih kalian !

Siapa cakap Sc computer takde peluang pekerjaan? Meh nak hentak kepala sikit. Heh.
Alhamdulillah semua kawan-kawan aku dapat kerja yang best-best. Sc Comp la banyak peluang pekerjaan. Semua company nak IT expert. So orang-orang macam kita la yang boleh fill in the position.

Tapi yang penting, kena faham. Zaman study and zaman kerja TOTALLY DIFFERENT. Apa yang kita belajar tak mungkin ada time kerja. So kena get ready dengan apa jua cabaran. Pergh ! Macam iklan tv dah rasenye. Hewhewhew.. Soooooooo.. ENJOY !

1 comment:

Thah Salleh said...

hehe... phm2.. sokmo kalo org ty, programming tu senang ke dok? xthu nk jwb apa..