Sunday, October 9, 2011

Kek Batik Simple | Resepi

Assalamualaikum

Hye my ollsss.. Macam agak lama aku diamkan diri kan? what to do. Busy mengalahkan setiausaha PM. Nak lapangkan diri, agak susah. Konon nak buat 30 hari cita-cita. Hamik kau.. Langsung tak bercita-cita.

Panjang pulak mukadimah. Aku tau, kau bukan rajin pun nak baca panjang-panjang. Ye idak? Malam ni, aku berbesar hati nak kongsi resepi kek batik ala-ala moist gituwww.. Bukan kering. No no no..

Niat hati, saje suka suki nak buatnye. Takde niat nak bagi kat sape-sape. Risau tak sedap! Haha.. Maklum la, first time buat. Tak kisah la, orang nak cakap, macam ais campur ngan minyak hitam ke, macam sh** ke, hape ke, kau ade? hehee.. 

Even nampak huduh, tapi, taste die, umppphh!! Tak caye, tanya pada sesape yang dah rasa. My bf, siap suruh buat lagi next week. T__T

Bahan-bahan:

1) 1 paket kecik milo
2) 1 bungkus biskut marie. Lagi bagus kau amik yang asli/original, i mean yang takde perisa.
3) 1 bar cadbury choc. 
4) 1 tin susu cair
5) 1 bungkus buttercup
6) 1 cawan gula halus

Cara-cara:

1) Masukkan semua bahan kecuali biskut marie ke dalam periuk yang dipanaskan.

2) Kacau sampai sebati dalam api yang slow je ye noks sekalian.

3) Bila agak-agak dah pekat, tutup api, masukkan biskut marie. Hancurkan biskut tu. Ikot la nak belah berapa. Suggestion, belah 4 sudaaa..

4) Gaul sampai sebati.


5) Tuang dalam loyang. Tekan tekan sikit bagi surface dia rata. (Even aku buat macam huru hara. Haha..)

6) Sejukkan. Esok boleh amik dan potong :)


Before potong. Yang after potong tak sempat nak amik, sebab sibuk packing untuk kakak ipar, cik bf ngan budak-budak bangi. Heee.. Dan, as usual, presentation aku memang failed, tapi rasa dia yang penting. :)

Mudah gile kan?? Sesuai untuk orang bujang macam aku ni haaa.. 

HAPPY TRYING! :)

4 comments:

Mya said...

suka kek ni! =D

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

misti sedapkan...

Mr feckry said...

hantar kat umah wa sikit..cam sodap je wa nengok eh

NUNU EERA said...

penah try wat tapi knp jdi lembik yek? terlebih air ke ape.. lps tu xpnh cube wat lgi.. huhu..