Friday, October 21, 2011

Bukan semudah itu

Orang cakap, bertunang jangan lame-lame senah oiiiii.. Dok molek....

Ada yang engaged bertahun-tahun.
Ada yang engaged berbulan-bulan.
Ada yang engaged dan kahwin dalam satu hari je..

From my point of view, ecess.. Terbahasa asing pulak dah malam ni. Ok, bagi aku la kan, memang aku nak ada majlis pertunangan dulu. At least, dapat merasa, ,macam mana jadi tunangan orang. Manis ke, masin ke, masam ke, pahit ke, atau kelat.

Dan pada masa yang sama, fasa pertunangan ni la,mungkin aku dapat membaiki dan mempertingkatkan kemahiran kendiri. Pergghh~ Dah ayat macam Kemahiran Hidup Tingkatan 3.

Yela, nak kahwin bukannya satu benda yang mudah. Payah woo.. tanggung dan jawab. Responsibility itu makin besar. Biasa uruskan diri sendiri je, ni nak kena uruskan lagi sorang. Risau, diri sendiri tak terurus. Haha.. Serabai semacam. Laki balik umah terkejut, tengok si bini macam nora danish hantu mak limah. Tak  sseeeewwwwuuuaaiii gituuuuwww...

Maka, harus asah dulu bakat tu. Bukan nak jadi penyanyi je kena asah bakat. Nak jadi surirumah yang berjaya pun kena asah jugak. Skill masak, skill kemas rumah, skill jaga suami, skill segala-galanya la. All in one.

So, kalau dah agak bersedia semua tu, barulah boleh fikir pasal tunang kawin bagai ni..


Tak gituwww jijah??

Ye senahhhhhh.........

13 comments:

Gen2Merah said...

Wahhh, tanda2 macam Nazatul nak bertunang je dalam masa terdekat ni... hehehe.. semoga merasai hari kebahagiaan itu ya... senyum2 sokmo...

Sharinginfoz said...

memang suah nak agak masa depan, yang terbaik cuba buat sembahyang istikarah

Puteri Iqa Izyan said...

ehem3. mcm otw nk tunang je kak shima ni. huhu..

Pocket said...

tak..
bukan gitu sekarang ni dik.

yes memang gitu masa zaman dulu,
but then again, zaman dulu, budak umur 14 dah pandai menggiling rempah, do the rendang and still kept the house squeaky clean.

preparation utk kawin, study la sikit sikit, tak semestinya kamu kena pandai trus by the time your hubby shake the tok'kadi's hand.

tunang? fix tarikh nak kahwin dulu, then kira the ammount of hari yang diperlukan untuk preparation of your marriage... plus lagi 2 minggu untuk sedikit kelonggaran...
adalah hari tunang kamu :) laaagi bagus :)

considering duit dah cukup lah kan heheheh

Abang teddy said...

suami kena asah skill ape eh?..haha

Nazatul shima said...

gen2: ish, xdela.. just an opinion je...:)

Nazatul shima said...

sharing info: Insyaallah, akan dilakukan..tq..:)

Nazatul shima said...

iqa: xla cyg.. ni entri pendapat je..hehe..xde kena mngena pn..:)

Nazatul shima said...

pocket: thanx bro..gving some ideas.. xreti sgt bab2 kawein tunang ni..hehe.. logik jgk, fix trikh kawen, then baru pikir psal tunang bile..komawooo~ :)

Nazatul shima said...

abg teddy: skill menjaga hati isteri selepas kawin..hahaa

Mizz ErMa said...

betul tu..sy pon nak tunang dulu baru kawen..muhasabah diri dulu..ade setengah orang die kawen terus, mungkin da sedia kot..hehe

Mr feckry said...

hah..dah dekat le tu...dah tua dah gayah oi...awat tunggu lame2..hahah

NUNU EERA said...

tunang mmg byk dugaan kot.. plus pening kpla nk prepare untuk kwen.. tpi insyaAllah sema akn dpermudahkn..