Monday, September 5, 2011

Nak kasik apa untuk pertunangan? Solution di sini!

Assalamualaikum

Ni entri untuk sape-sape yang masih tergapai-gapai untuk decide nak bagi apa untuk hantaran pertunangan. Actually, aku saje je usha-usha tadi ape sebenarnya hantaran yang orang biasa kasik untuk pertunangan. Maklumlah, time abang aku bertunang, aku takdela berusaha sangat nak amik tau kan.

Biasanya, orang kasik 5 berbalas 7,or kasik 7 berbalas 11. Ganjil hokay ganjil! Jangan kau saje nak cipta rekod nak kasik hantaran genap. Konon 10 berbalas 12. Jangan sama sekali. Aku pun tak tau kenapa kena buat macam tu, tapi dah adat orang buat macam tu, kita follow ajela.. Kan noks..

Kebiasaan jugak, untuk pertunangan ni, tak payah gigih sangat nak kasik barang mahal-mahal. Yang sederhana sudah. Nanti dah kahwin baru la kau gigihkan diri beli barang yang mahal-mahal. Tapi, kalau kau ada bajet lebih, tak salah pun sebenarnya. Ukur baju di badan sendiri. Kalau ukur kat badan orang lain jawabnye menggelebeh!


Bagi pihak perempuan, kau boleh la kasik benda-benda macam ni, agak-agak benda yang boleh kau kasik boypren guna untuk wedding nanti pun hokayyy:

- Cincin (atas kehendak pasangan la kot)
- Baju melayu
- Kain songket
- Wallet
- Kek/kuih
- Sirih junjung
- Sejadah
- Kek

or pape je yang kau rasa logik untuk dikasik.

Bagi pihak lelaki pulak, kau boleh kasik benda-benda macam ni:

- Cincin (kalau boleh yang simple tapi mahal. HAHA)
- Kain pasang
- Coklat
- Sirih junjung
- Telekung sembahyang
- Kek

or ape sahaja yang kau rasa perlu dan disukai oleh pasangan kau.

Bajet pun tak banyak la kalau bagi pihak lelaki. Pihak perempuan la yang agak banyak berbelanja. Kihkih.. So, lelaki-lelaki, sila la memulakan gerakan pertama ke arah kebaikan. Ikat dulu. Tu yang penting.


Pesanan khidmat masyarakat dari Nazatul Shima. :)

14 comments:

Mrs.Repeater said...

huhu.. dah bila nak tunang ni shima. nak mkn ns myk shima pulok...

ejoncb said...

hihihihi..teros kuar kt blog cite tunang...Saya dgr pesanan khidmat masyarakat dari nazatul shima itu..=)

zulkbo said...

salam..
jangan lupa bagi..

PEWANGI KETIAK...
la la la..

Mr feckry said...

aik..ade bunge yang nak kene sengat tebuan nampaknya ...

Nazatul shima said...

tihah: jeng jeng...hehehe.. tunggu la tihah.. nk beli umh dlu ni..hehe..:)

Nazatul shima said...

ejon: HAHAH! mesti jon..lalala.. saje je..aku usha2 brg utk tunang..sng tuk mse depan..hehee

Nazatul shima said...

zulkbo: salam.. hahaha..pewangi ketiak..tu time kwen ti la kasik...1 set..hehe

Nazatul shima said...

feckry: sengat tebuan??sakit tuh..hehehe.. :D

Mya said...

selalunya hantaran bertunang ni byk manisan2 =)

Fida Husain said...

wah :D

Nazatul shima said...

mya: hmm.. yeke...tpi xbest la cmtu...dpt kuih2 jek..hehehe..:P

Nazatul shima said...

fida: ape yg wah ni?hehee..:P

Uchi kay-f @hmad said...

bagi je yg die xder *tnye die*

Uchi kay-f @hmad said...

bagi je yg die xder *tnye die*