Wednesday, May 4, 2011

Jawapan dari soalan kenapa nak berhenti kerja.

Lagi tinggal seminggu aku akan kerja kat Terengganu. Then, berhijrah aku ke kota metropolitan, KL. Actually, ramai yang tanya;

" Bakpe mu nok kerja KL? Baik kerja Ganu, boleh saving, makan dok bayor doh, umoh dok sewa doh, cuma bayor kereta je.. "

Ok, ni explanation aku pasal isu ni. Aku dah malas nak bagitau benda yang berulang-ulang dan maybe entri ni can help me to answer clearly your question, guys.

Kenapa aku tak kerja kat JB, kat Melaka or wutsoeva? Firstly, memang aku nak cari rezeki kat KL. Abang aku ada kat sana, sedara mara ramai kat sana, dan bf aku pun ada. Even aku tak la bergantung pada mereka, tapi at least mereka ada.

Aku nak sangat cari pengalaman kerja yang lain pulak. Tak nak stick pada satu kerja je. Biar pengalaman banyak, pengetahuan pun berkembang. Start from the bottom. Then, reach the top when the time comes. InsyaAllah.

Pasal gaji dan benefits, IKHLAS, tu antara faktor la aku nak tukar kerja. Kalau kau ditawar gaji yang baik dan get a room to show your skills, why not kan? Cuba cuba dan terus cuba! Baru aku boleh ukur tahap skills aku dalam bidang IT.

Ye, aku tau, kerja kat bandar besar banyak risiko. Boleh ke nak saving? Tak bahaya ke? Semua soalan ni dah ada dalam benak aku after aku dapat offer. Tapi, this time hati aku kuat berkata, "Yes! This is the time to move!". So, aku accept offer tapi soalan tu datang lagi, dan berjaya ditepis dengan support dari family and friends! Thanks guys!

Maka, this week, aku dapat kerja yang bertimbun-timbun. Pengetua cakap, nak aku tinggalkan saka kat sekolah. Apa sahaja untuk pengetuaku. Yang penting, nak hadiah besar sempena tamat khidmat nanti. Haha..

Semoga aku dapat jadi orang yang tabah melalui kehidupan di kota besar. All on my own. Moga Allah sentiasa bersamaku. Amin.. Go shima! :D

14 comments:

black_mel said...

IT field jugak ker?nice2..takpa cuba dulu...mana tau rezeki ada kat KL...

Nazatul shima said...

ha ah..hehee.. amek sc comp..:)tula..insyaAllah...

Encik Psychopath said...

see u in kl.

puteri87 said...

hehe..semoga berjaya ye cma..t dah berjaya jgn lupe kwn di sini..lol

Puteri Iqa Izyan said...

lepas ni kena byk saving ^_^

suh incik bf blnje makan. hehehe

besi said...

hijrah jearah kebaikan....bisa saje

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

semoga berjaya...

Fieza said...

gud luck kt tmpt baru. :)

Nazatul shima said...

psycho: hahah....

Nazatul shima said...

put: alahaai....xkn lupenye put..put pn same...:)

Nazatul shima said...

iqa: hahaha...mne bley iqa.. kena survive sndri..:)

Nazatul shima said...

besi: yeah..btol2.. ;)

Nazatul shima said...

ms: thanks kawan! :)

Nazatul shima said...

fieza: thanks fiza! :)