Monday, April 25, 2011

Perlukan Peta Negeri Terengganu

Siapa cakap, kita takkan sesat di negeri sendiri, even pure se pure purenye kita ni anak jati negeri kita?? (Berbelitkah penyataan aku?)

Perumpamaan tu langsung tak boleh pakai bagi insan bernama Nazatul Shima. Ternyata, aku masih lagi kebingungan jalan-jalan dan tempat kat Terengganu ni.

Yang aku mahir, jalan nak pergi kerja, Giant, mydin, sabasun, bandar. Yang lain tu, suam-suam kuku dan yang paling sedih, ada jugak tempat yang langsung aku tak tau. Seram kan? Memang cetek ilmu jalanraya.

Aku MEMANG anak jati Terengganu hokay, yang tu memang tak boleh disangkal lagi dengan pengunaan 'G' yang obvious dalam percakapan aku, tapi aku fail kalau bab jalanraya kat sini. Belum lagi drive kat KL. Kalau kat sane, aku tak taula ape jadi. Harus carik GPS sebijik buat pekasam.

Alkisahnya, kelmarin ;

Ada event pembahagian netbook untuk student kat Terengganu ni, so aku semestinya terlibat. Macam mana entah, kompleks darul iman, aku sangkakan wisma darul iman. Dah la dua tempat ni bapak jauh.

Then, kena patah turun balik pergi kompleks darul iman, tu pun tak kenal kat mana. Agak nak menangis jugak aku pagi tu, pasal sumpah aku tak tau tempat tu kat mana. Meraba-raba jugak aku pagi tu. *sigh*

So, aku tanya kawan aku yang sememangnya hebat pasal jalanraya ni kan. Explain punya explain, still tak paham. Kawan aku dah penat meng'explain', tapi aku still lagi tak dapat catch-up. Pe jadahnye jadi orang terengganu macam ni.

Shuh! Memang kena pergi kursus sayangi Terengganu ni. Dan, akhirnya, mestila aku dapat catch-up kan kat mane, takkan aku nak jadi bebal seumur hidup kan.

Bila sampai je kat sana, haish, pak guard pulak yang tunggu dekat gate. So, dengan muka angkuh (ala-ala orang penting), aku drive masuk kawasan tu. Nasib baik dia tak tahan kereta aku. Kesian orang kat belakang aku kena tahan. Kihkih..

So, moral of the story, buat muka ala-ala angkuh sikit, baru orang akan ingat kau tu orang tersangat penting. Aku tak tipu woi. Cuba kau buat.

Macam tu je cerita dia. Seronok tak? Hahaha.. :)

and meet my new friend, Bell! Asyik-asyik new friend kan? Nak buat cane, i love to make friends. :)



She's married ok. Tapi, nampak macam anak dara lagi. Kan kan?? She's pretty! Dan sangat lembut bila bercakap. Oh, how i wish, i can be like her. Lembuttt gituuu.. ;)

Ehem.. ehem... Awak, saya stop kat sini dulu ye.. Nanti, next entri saya back to normal again. Saya mau jadi lemah lembut sekejap... :)

15 comments:

Puteri Iqa Izyan said...

hahaha. ades.
iqa pun byk gile dop knl jln kat trgnu,haha :P

zulkbo said...

salam..
ermmm...gitu ke gayanya..
cakap mesti ada "G' kat belakang..saya akan ke Trengganu hujung bulan 5 nanti..ada kursus di sana..boleh la belajar cakap Ganu nanti..
:)

Nur Liyana said...

haahha
terengganu!!!!~~~~

hahha
ckp terengganu jom???

wah!!! nk jadi lembut2!!hahaha last2 jadi agar2 nnt..hahha gurau je..haha

mohdhafifi said...

ape kate amalkan membawa kompas

amalan zaman berzaman

huhuu

Weeda said...

kompleks darul iman tu depan mahkamah tu kan..hee.

Sharinginfoz said...

saya kalau bab2 cari jalan memang tak jumpa le

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ said...

laaaa nape tak tanye nieza... dekat2 sgt2 ngan skolah nieza ni ^-^

~tp nieza pon same jugak kalau org ckp name jalan ke tempat yg kg ujung2 tu, sumpah nieza tak tau... hahaha

Nazatul shima said...

iqa: hahaha.. same la kite..

Nazatul shima said...

zulkbo: hahaa...org tganu je yg tau ckp G kat blakang..kalo negeri len yg ckp, pelik je bunyinyee..hehe

Nazatul shima said...

liyana: haha...sis da salu ckp ganu...so, yana la yg kena ckp ganu..:)

agar2? sedap tu kalo makan..:)

Nazatul shima said...

hafifi: kompas? xreti la nk tgok..ahaha.. kena amik kelas blajar tgok kompas..hehe

Nazatul shima said...

wahid: haa..btol la..depan mahkamah..ari2 lalu, tapi x tau kt situ kompleks darul iman.haha

Nazatul shima said...

sharinginfo: kite kena beli gps nih..hehehe

Nazatul shima said...

niza: hehehe.. xtau skola niza dkt c2.hehehe.. :D

ermm..tula..kite ni org je tganu, baik jadi org luar..haha.. same je ilmu jalanraya..hahaha

Weeda said...

haha..tu r..nama ye macam x saboh je kompleks darul iman..