Sunday, April 10, 2011

Erti Ketenangan sebenar

Kalau ikutkan hati, mau je aku post entri banyak-banyak dalam satu hari. Tapi, kalau aku post banyak-banyak, ramai yang baling kasut, pasal dekat feeds dieorang penuh dengan entri aku.

Habis melalut, jom kita selami kejap apa erti ketenangan yang sebenar. Actually, semalam aku berchating dengan housemate bf aku kejap. Boleh panggil qiqi, bai atau sewaktu dengannya. Dia kasik satu link video pasal makna sebenar ketenangan. Serius! Lepas tengok video tu, hati rasa lapang. Tambah pulak dengan background music yang boleh menginsafkan aku.

Kau try la search kat youtube.

http://www.youtube.com/watch?v=ei1a203c2mM

Aku malas nak tempek video kat blog, pasal nanti blog aku jadik makin lambat loading. So, aku provide link video tu. Makanya, lagi baik, search by yourself ;)

Aku highlightkan sikit ayat dari video tu.

Semua orang berpendapat ketenangan tu datang dari harta, kekayaan, kedudukan. Tapi, sebenarnya semua tu hanya penyumbang kepada ketenangan tetapi bukan sepenuhnya. Kadang-kadang orang miskin lagi lena tidurnya berbanding orang kaya yang banyak memikirkan hal-hal duniawi.

Di akhirat, bagi hamba yang selalu merasa kenikmatan duniawi, Allah celupkan sedikit dalam neraka, maka hilanglah semua rasa kenikmatan itu. Tapi bagi hamba yang selalu merasa penderitaan di dunia, Allah celupkan sedikit dalam syurga, maka hilang segala penderitaan, yang dirasa hanya kenikmatan.
Makanya, pangkat kedudukan, wang ringgit, bukanlah tiket ketenangan yang sebenar bagi kita. Keredhaan Illahi adalah ketenangan yang paling mujarab.

8 comments:

Encik Psychopath said...

gulp.

Mr feckry said...

dah besar dah gayah ni..bini wa orang tok jiring la

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

sokong...

ejoncb said...

terbaik la cip gayah!!!hehe...thumbs up!

Nazatul shima said...

psycho: hahaha.. asal ko telan air liur??

Nazatul shima said...

feckry: mmg la da besar..bile mase plak aku kecik..haha.. yela..dekat jela ngn umh aku..

Nazatul shima said...

ms: ko sokong pe ni ceroi? haha

Nazatul shima said...

ejon: sume up ok! :)