Tuesday, March 22, 2011

Cikgu R***, tolong berbudi bahasa sikit.

Sudah lumrah alam, apabila perempuan cemburu kepada perempuan. Benda tu normal, kalau ada yang tak cemburu means kau abnormal. Maybe psiko. Takpun, kau tergolong dalam golongan perempuan yang sentiasa membaca buku 24 jam without going anywhere and seeing anything.

Aku pun cemburu tengok perempuan cantik-cantik, bijak-bijak. Once, aku pernah terfikir, kalaulah aku jadi macam mereka. Bestnyeeee.... Tapi, bila aku fikir balik, Allah dah jadikan sesuatu yang terbaik untuk hamba-Nya, jadi aku patut bersyukur. Amin..

Tapi, aku sangat tak suka bila orang treat aku macam, erm.. Macam aku ni pengancam nyawa dia. Aku ingatkan kat sekolah lama je ada manusia macam tu, dekat sekolah baru ni pun ada. Biasa la, dalam kelompok pelanduk ada tenggiling seekor.

Sedih pun ada, sebab, aku tak buat salah ape-ape pun kat dia. Aku bercakap pun tertib taranum je dengan dia. Hormat tu beb. Aku tak suka tau cakap kasar-kasar dengan orang even hati aku tengah sakit.

"Eyh, ce tengok gok laptop ni, bakpe jadi gini..?"

"Eyh, bakpe dok ley pon ni??"

"Eyh, nok laptop se. "

Bayangkan, dia panggil aku eyh je?? Yang cikgu lain elok je panggil aku nama. Dia ni, bercakap dengan aku pun tak pandang mata. Bajet aku nak makan die kot.

Aku pun macam blur jugak la, terfikir, kenapa dia cakap macam tu dengan aku. Dengan staff lain ok je. Aku pun fikir punya fikir punya fikir.. Sambil-sambil bukak buku pengurusan sekolah, tiba-tiba terpampang nama dia CIK R*** . Finally, aku dah jumpa jawapan dia.

Setahu aku, kalau Cik ni means, belum kahwin. Kalau name dia memang ada cik, mesti Pn. Cik R***. Kan kan?? Laaa.. Mati-mati aku ingat dia dah kahwin.

Pada pandangan aku, perempuan yang belum kahwin dan menjangkau umur lewat 30 an akan mengalami kemurungan dan tekanan perasaan. So, mungkin sebab tu dia tak boleh kot dengan aku. Bila jumpa dengan aku, mesti dia stress.

Segala persoalan aku pun terjawab. Buat cikgu tersebut, cepat-cepat kahwin. Insyaallah. Sebab, Cik Nazatul Shima dah rasa agak tak tahan dengan perkataan eyh awak tu.

Heee.. Nasib baik aku boleh lagi senyum kat dia even dia langsung tak balas balik. Takpela, mak aku pesan, biarkan orang macam tu, asal kita jangan macam tu. Insyaallah.. :)

26 comments:

Sharinginfoz said...

tak apa le sis, senyum jangan tak senyum, kita tak boleh ubah cara org lain

Mr feckry said...

gayah, jge2 jangan ayat mu tu makan diri sendiri..bila mau kawen...hahaha..

ChiLaBaey's Spot said...

Sangat2 setuju dengan pendapat mak awak... Bapa saya sendiri pun selalu pesan macam tu... Tekanan jiwa sebenarnye orang macam tu.... :)

Nazatul shima said...

sharinginfo: hmm..tula kan..hehe..xpela..hopefully die berubah..amin..:)

Nazatul shima said...

feckry: huhuhu..iye2..aku tlis ni pon beringat...aku cme geram je..ntah papela die..nauzubillah..huuu..aku kawen taun depan..insyaallah..hehe..:D

Nazatul shima said...

chila: ermm..tula..kesian kat die..ngan kite skali kena..huhu..

Marya Hana . said...

hee. harap je cikgu, panggil org pon mcm takde nama :)

Inspirationalefeks said...

hebat gak tuan belog .. siap kaji salasiah hidup Cik R bintang 3 untuk mencari jawapan yang jelas :) baik hati

bunga said...

mybe dah sifat dia..

Encik Psychopath said...

andartu ke.

Fadzillah Kamarudin said...

eh eh...
suka2 ati ja panggil eyh2 ni...
ish...

len kali jgn layan...
nnt dia mesti terfikir napa bebeb x toleh...

dak pun jawab ja...
mak saya buh nama saya nazatulshima...
eyh tu bukan nama saya...
=)
kan?

Nazatul shima said...

marya: tau xpe dear..skait jgk hati kn..mcm die tu hebat je..ntah pape..grr~

Nazatul shima said...

efeks: hahaha..perli yep...xdela..bukan cari pon...xsngaje je jumpe nme die dlm buku tu..huhuhu..

Nazatul shima said...

bunga: hmm..kalo sifat die mcm tu, xkn dgn org len die ok je bunge..huhuhu

Nazatul shima said...

psycho: xla...jodh die xsmpai lg..same2 doa smoge die cpt jumpe jodoh..amin..

Nazatul shima said...

kakak ina: emm..yela, nk jawab tpi x tergamak..huhu..sbb mmg sgt xreti nk menjawab dgn org yg lgi tua dri kite..cme marah dlm ati jela..hehe..

Dee Zahari said...

die jeles ngn cik G la tuh. cik G comei, manis g2. biasalah manusia kan. slow talk molek ngn dia lenkali

*ceyyy sdak sy nasihat orang.haha

ejoncb said...

eyh..saya rasakan awak eyh...ye dop puas ati tuh ke awk. pah awk masuk, makin susah lka cikgu2 nk ngejah dia..ngejah awk dulu..hahahahaha...

ye dop eyh?

pak long said...

salam...
dia jeles dengan kecunan wajah shima.....tu yg dia buat cam tu.

black_mel said...

chill...sama2 doakan dia cpt dapat jodoh..so emosi dia stabil balik ;)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

senyum jew...

Nazatul shima said...

cik D: mne de la..die g2 sbb stress kot o..haih, mari ke kite plop stress die..hehehe

Nazatul shima said...

ejon: mu mmg brilliant ah..hehee..dok sia2 bufday kite same..hahaha...dok jgok weyh bnornye..aku rse die mmg sngja dok puas hati ngn aku o..

Nazatul shima said...

pak long: ala pak long..ramai lgi yg cun kt skolah ni..huhuhu..

Nazatul shima said...

black mel: hehee...hope so..harap die ok je..hehee..

Nazatul shima said...

ms : ha ah..aku senyum je jumpe die..