Monday, February 28, 2011

Extreme culture shock!

Yaahh.. Kalau tengok title kat atas pun, mesti kau pikir aku yang bikin ayat ni kan?? Pftt~ Aku takdela sejahil macam tu hokay!

Ada sesetengah penghuni dunia ni, kalau dah terkeluar sikit dari kepompong, maka akan jadi culture shock. Bukan dari bangsa India jadi bangsa melayu, tapi culture shock dari segi kelakuan, perangai mahupun everything la.

Contohnye. Dulu, nak pandang orang laki pun segan. Malu-malu.. Kunyah makanan pun, bukak mulut berape cm je, tapi bila agak lama mastautin kat situ, bukak mulut pun dah luas. Bukan cm dah, meter terus! Cakap pun dah tak berlapik. Main redah je. Pandang laki pon macam nak terkeluar bijik mata.

Kalau dulu, tengok orang minum arak, beers or what so eva, kau macam jijik la konon. "Lu pehal der, main minum-minum nih? Tak tau ke kita orang islam?".

Tapi, sekarang? Sapa yang teguk beb?? Bukan kau? Bukan kau yang simpan beers dalam fridge?? OMG! Kau lagi jijik dari orang yang kau hina dulu.

Kau ajak kawan aku pergi club. Kalau tak ikut, kau cakap, kampung. Lu pehal weyh? Bukan kau asal kedah ey? Kedah pun ada kampung jugak ape?? (No discrimination about states) Aku cuma nak tekankan yang dia berlagak macam budak bandar. WTH!

Dulu, bukan main cakap, jangan bawak laki masuk rumah. Tapi, last-last, siapa yang bawak siapa? Bukan setakat boyfriend kau angkut, tapi dengan segala kejadah lelaki kau angkut masuk rumah. Kawan aku nak solat pun tak khusyuk, terpikir ape kau buat (kawan aku memang sengal). Kalau kau nak buat benda maksiat, pergi jauh-jauhla.. Hotel bersepah-sepah kot!

Tu la, orang cakap, manusia. Better to be somebody rather than nothing! But, you are toooo somebody!

Later guys. Need a good sleep tonight for tomorrow. Love! Salam.. :)

17 comments:

unaaaa said...

best fren diba dulu ade gok gini...orang dok prnh jauh dari mak ayah tiba2 duduk bandar... dok tego lgsg doh lening... siap kate kite kolot lg... kolot sebab dok bagi bwk balik laki kat rumah... grrrrr.... sabo je lah

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

jgn mengata org...
akhir balik ke diri sendiri...
selepas melepas marah...
selamat malam kwn...

Encik Psychopath said...

Hotel skrg da mahal.

Nazatul shima said...

una: hmm..tula,,kdg2, org yg culture shock ni trlebey2 ckit..dok tau la una..ish2,.,

Nazatul shima said...

ms: aku bkn nk mengata..aku nk berikan facts kat sini, yg knape nk kena ajak org buat dosa sekali sma ngn die..

Nazatul shima said...

psyco: oh, yeke?? tak tau la plak...

Nadd said...

kat KL pun ade kampung shima..
hehehe..

mst dia ngaku org bandar kan, thing like this mmg common, lg2 ble dah jauh dr family...

pak long said...

salam...
betul la ....tunjuk kat org lain satu..yang tunjuk kat kita ada 3....moga ia jadi peringatan..tq shima

Nazatul shima said...

nad: kt mane2 ade kmpung nad, but dat girl mmg ish, ntah la..xtau nk ckp..
maybe jugak sbb jauh dari fam..

Nazatul shima said...

pak long: ermm..tula pak long..shima pn kena beringat jugak..

ejoncb said...

hah??? OMG!!!.. kesian kawan mu kan.. org cakap, malaikat tak masuk rumah mcm tu. Cian kawan mu kan, dosa dah dia tiap kali dia tgk biat jer housemate dia tu kan.

ejoncb said...

hah??? OMG!!!.. kesian kawan mu kan.. org cakap, malaikat tak masuk rumah mcm tu. Cian kawan mu kan, dosa dah dia tiap kali dia tgk biat jer housemate dia tu kan.

shida said...

suruh je kwn yg sorang lagi pindah rumah.... nanti tak pasal2 kwn y sorang lagi kena masuk balai sama sbb kena tangkap basah...

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

aku bukan kate ko mengata org la...
maksud aku org tue...
mengata org..
pas tue kene kat die balik benda die kate...

Nazatul shima said...

ejon: yes! mmg kesian kat kawan aku tu..msti tergugat iman die..ish3..dinasihati agar tngglkan umh tu secepat mungkin,,

Nazatul shima said...

shida: ha ah.btol jgk tu..bahaye kalo die pon kena skali..isk3..mintak jauh la..amin..

Nazatul shima said...

ms: hehe..yela2..:)