Monday, October 18, 2010

Kisah sedih murid

Hari ni buat kelas untuk budak darjah 6. After upsr, must be some activity, so one of it, buat kelas email untuk mereka. Aku punye skool mostly anak pensyarah, dan ada jugak anak-anak orang yang susah. :( Kadang, kalau yang susah tu, sangat kesian, tapi nakal yang amat. Geram! Fortunately, i met with someone yang dapat membetolkan mindset aku bahawa budak yang kehidupannya susah itu, sangat nakal.

Ade sorang budak laki ni.. Quite quiet person, plus sopan. He's in a last class but he's good dalam hormat orang yang lebih tua dari dia. Mentaliti lebih tinggi dari budak kelas pertama. Iye, i mean it.

" Dekat compose mail tu, letak nama, cita-cita, hobi.. bla..bla.."

I walk towards him. Honestly, aku begitu tertarik ngan dia (aku bukan pemakan budak. aku masih waras). Aku tengok apa yang dia tulis. And, he wrote 'nelayan' as his ambition. I thought dat was a first and last time aku tengok perkara macam ni. Sangat sedih ok.

Aku tanya dia, betol ke ni cita-cita awak? Dan, dengan muka yang penuh excited, dia angguk dan mengiyakan. Pergh! Gila emo sekejap aku time scene tu. Aku rasa macam nak nanges beb! Aku tanya lagi, ayah awak nelayan ye.. Dia angguk. And, he continued with his work. Nyata, ayah ialah idola dan inspirasi dia. I'm proud of u boy!

Kita selalu pikir, masalah kitalah yang paling berat, hidup kitalah yang paling menyedihkan, tapi kita tak pernah nak tau, tak pernah nak amek kesah, sebenarnya, ada kisah orang yang lebih menyedihkan daripada diri kita sendiri. And i was thinking, we been created by HIM, must be for a reason. Think deeply people.

18 comments:

Rebelle Me said...

yes!
i agree!
less fortunate people sntiasa ada..
:)

Sharinginfoz said...

bersyukur dengan apa yang kita dapat kan...

puteriqaizyan said...

wah.
ayh die jd isol die.
terharu.
kalau iqa,teros ngs dh tuh.huhu

whiteapple said...

insaf..sob3..hargai pe yg kite ada sblm ia hilang..kn3?? ;)

syahbandar87 said...

ya,benar tu..rmi lg orng yg lbh ssh dr kte kn.huhu

Mr feckry said...

gayah, makin jauh kita berjalan makin banyak kiter jumper

Tihara said...

kesian dia ye..tp mana taw satu hr nti, dia jd nelayan berjaya yang ada bot sendiri..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

sokong kate2 akhir ko tue...

Nazatul shima said...

fara: yup dear...:(

Nazatul shima said...

sharing info: tula...da tilik diri sendiri..perlu bersyukur...

Nazatul shima said...

iqa: tula..kak cma dop ley la nk nanges..malu..hehehe

Nazatul shima said...

cida: ha ah dear....hmm..syg ayah..syg mak..!!:(

Nazatul shima said...

syahbandar: tula...cume kite je kena amek masse tuk kenal derang..

Nazatul shima said...

feckry: yup..btol tu..aku stuju dan sokong ko!

Nazatul shima said...

tihara: i wish so sis..amin...

~SukEMakAn~ said...

dem!
ak pon rasa sedey!
T______T

zhOprenIa said...

touching la baca citer ni. insaf jap.

maisyah said...

salam..
yah..dr pembacaan saya, saya rasa memang budak ni mengagumi ayahnya..tapi mungkin mindanya juga belum terbuka..? Dekan saya pernah berkata kpd anaknya..'kamu mesti capai yg lebih baik daripada apa yg bapa telah capai ketika ini...' means..mentaliti parents memainkan peranan dlm menggalakkan anak2..maaf ya..mungkin cikgu pun boleh membimbing mahupun mencorakkan sedikit warna warni haluan kehidupannya nanti..harapan kita..agar mereka lebih berjaya suatu hari nanti..sekadar berkongsi ya cikgu..anyway cikgu punya sensitiviti yg saya amat senangi..nice to meet ur blog... ;)