Friday, August 20, 2010

Tidur cara terbaik!

Hai hai hai! Shima Desa kembali membebel setelah pulang dari solat terawikh. Jangan tutup telinga mahupun lubang hidung, pasal tak de langsung kaitan ngan mata. So, lebarkan bebola mata, dan gerakkan hujung jari tuk scroll entries aku yang berlambak-lambak kat bawah tus.

Tiba-tiba kepala hotak aku berputar ligat. Nak berkarya la kunun. Manusia. Ok, aku pun manusia, bukan chimpanzi mahupun merak hutan. Hatta, bukan la jugak dubuk. Kenal tak dubuk. Tak? Ok, abaikan.

Lahirnya manusia dari benih. Benih-benih cinta. Sekali dengan buih-buih kasih sayang. Kan aku dah agak, metafora mesti lebih-lebih. Eh eh, aku teruskan. Setelah benih disemai, lahirnya seorang manusia yang cukup sempurna sifatnya. Cukup cantik Allah jadikan. Masya-Allah. Tak terjangkau di kotak fikiran seorang manusia yang hina dina seperti kita. Jadi, bersyukurlah dengan apa yang dikurniakan Allah kepada kita. :)

Janganlah jadi bengap sangat duk kelar tangan semata-mata putus cinta. That's idiot o buddies! Jangan buat macam tu. Jangan sakiti diri kita. Love ourselves! Please.

Kalau tengah sedih ke ape, try pergi vacation, therapy kat spa Q ke, kot-kot boleh jumpe artis-artis hot kat sane. Ok, aku serius. Pergi bercuti. The best solution ever. Aku? Kalau sedih, serius aku tak pergi vacation, pasal bajet tak cukup. So, cara terbaek, aku perap diri dalam bilik mandi, dan aku keluarkan seluruh air mata sampai la agak-agak mata aku bengkak sebati. Lepas tu, insya-Allah, aku ok kembali, tapi dalam jangka masa sekejap. Lepas tu, kalau agak-agak macam nak rabak lagi, aku bantai tido! Haha. ;)

9 comments:

zulkbo said...

salam..
amboi pandainya nasihat orang
pandai la tu?he he..semoga anda sihat
di sana cik adik,banyak baca Quran,jodoh tu kemudianlah..belum pun bertunang lagi..he he

Nazatul shima said...

salam..hehee..yela..nasihat atas pengalaman lampau..ehehe..insyaallah..:)
bertunang taun depan insyaallah..ehehe..

Zairie Husin said...

nasihat yg bernas :D

my recent post:
peninggalan nabi s.a.w

Nazatul shima said...

zairie : thanx...;)

Mr feckry said...

agak2 bile last lu bengkak2 mate tu

Muhamad Asyraf Muhamad Adnan said...

Bagus betul post ni.. Asyraf 3 hari dh x betul.. Hari ni dh ok baru terbaca post ni..hahaha..
Alhamdulillah arini dh rasa sgt tenang n tabah.. So esok lusa dh bleh g melawat kubur, insyaallah..
Tuhan hanya menduga kita apa yg kita dapat tanggung..

Nazatul shima said...

feckry: ntah...aku da lupe dah..hahaa..

Nazatul shima said...

asyraf: bagus la kalau cmtu asyraf..:) cma ske kalau dpat wat kawan2 epi..:D be strong yep!

Muhamad Asyraf Muhamad Adnan said...

Cma : Dh strong dh.. Tp byk jugak la penyesalan.. Pengajaran untuk masa depan.. Nk buat benda fikir dl.. :)