Wednesday, August 18, 2010

Raya zaman dulu dan sekarang

Dam dam dum bunyi mercun bola. Oit oit. Puasa baru berapa hari dah pikir nak raya? Teruk betol. Kehkeh.

Zaman aku kecik-kecik dulu, gila suka maen bunga api yang kaler merah tus. Bila dah keluar percikan api, melompat-lompat kekinjaan kat depan umah. Jakun betol! Tapi, time tus, rakan sepermainan aku, along ngan angah aku jela. Anak yang baek. Gagaga.

Lagi satu, sambil maen bunga api, gila suka beli cekedis yang ada gambar kepala sotong tus. Aku pun lupa apa nama dia. Dulu, banyak woo isi dalam tu. Sekarang dah jadi ciput gila. Kedekut betol la. Tapi, tulah. Nak buat macam mana. Semua benda mahal zaman sekarang. *sigh*

Pelita bukan kemain pasangnye. Berderet atas pagar umah. Yang sangkut pun ada. Macam Deepavali pon ada la. Haha. Rindu zaman-zaman tu.

Sekarang dah tak macam dulu. Budak-budak duk mengadap komputer aje 24/7. Maen games. Adik aku beli tanglung pon, guna sekejap, pastu masuk umah, surf intenet maen games. Memang pintar kanak-kanak zaman sekarang. Advanced.

Gaya adik aku maen games macam ni lah. Haih. Naseb baek sekolah pandai, kalau tak maunye aku tarik telinge budak neh. Ehehe. :D

25 comments:

deqyalalink said...

kitorang baru je beli mercun pop pop :p dengan bunge api besi hahaha..

cik helena said...

lukis sendiri ke?alolo comel gila!

jom dptkan duet raya arini!cept!

Nazatul shima said...

deqya: wahh..da beli ke???akk xbeli lagi neh..ehehe..

Nazatul shima said...

cik hel: ha ah..lukis sendiri..hehe..buruk..duet raye??ok orait!hehe..

cendoi manis said...

dulu2 kalau raya mmg meriah...dengan bunga api nye...pelita keliling rumah..time raya keluar dr pagi sampai mlm collect duit raya...sekarang ni bdk2 habiskan masa depan tv je tggu cerita best2...

encHIx laNDax said...

semua dah berubah sejak ada tenet ni T T

Nazatul shima said...

cendoi manis: haa..tula pasal cendoi..zaman dulu happening gile kalau malam2 kn..siap bdk2 lari2 maen mercun..huhu..

Nazatul shima said...

landax: so..mmg xde solution..isk3..

enyheartsdiamond said...

eny pon suka bunga api merah tu.. asapnya warma warni kan? :D

Atia Adina said...

heheheh...kat kg aku stil lagi meriah ngan pelita dan main bunga api.....


-ad-

Nazatul shima said...

ha ah eny..cantek kan??hehee..nk beli bunga api la time gi bazar t..hehe..

Nazatul shima said...

ad:ala..beznyeeee...bile ntah aku nk balik kmpung ni.ooo..esok!heeee..:D

Nesa said...

Sampai skrg Nesa cuma berani main mercun bawang a.k.a pop pop!..ngee=D

zulkbo said...

Salam bertandang..
semoga sihat selalu
orang di sini..murah rezeki

Mr feckry said...

seyes..sangat menyedihkan

fndrocka said...

wah..awal2 lagi dah bukak crita pasal raya.uhuu.

budak skrg hari raya suka tengok astro

alan said...

bebudak sekarang ntah apa apa..xde semangat langsung..kadang2 menyampah dengan kemajuan yang ada sekarang..

cik Nemo said...

ye! sokong2! memang mcm tu pon bila balik kampung skrg ni..huhu~

Rina (◕‿◕)✿ said...

comelnye lukis ehhe gne ape tuu

Nazatul shima said...

nesa: hehee..yg pop tu kelakar...hehee..ntah pape la mercun tu..hehe..

Nazatul shima said...

zulkbo: tq koi again..hehhee..:)

Nazatul shima said...

feckry: ko betol2 sedey ke wat2 sedey..haha..

Nazatul shima said...

fndrocka: ha ah...citer skank makin bez kalo time raye...ehehee..

Nazatul shima said...

alan: xley gk menyampah ngn kemajuan..nnti kite plak yg mundur..tol tak?:)

Nazatul shima said...

nemo: hehehe...emm..tula..sedey..