Monday, August 23, 2010

Hukum melambatkan bacaan ketika solat terawih

Situasi di surau Kampung Telur di Hujung Tanduk pada malam Jumaat.

Cik Jah: Hari ni kompom abes terawih pukul 940 malam. Pasni, ley la nak maen mercun ngan anak-anak aku depan umah tu..

Senah: Ohhoooiii cik Jah! Nak maen mercun ngan anak-anak? Ape ke kamu ni nyanyuk suda?? Nak kate beruban, dah dye rambut jadi merah.. Kamu tu dah anak 18.. Buang la sikit sikap budak-budak tu..

Cik Jah: Yela, kan aku cakap, kalau abes 940 malam..if 940 ok, else i'll sleep..

Laungan azan berkumandang masuknya waktu Isyak. Semua jemaah bangun berdiri. Selesai solat Isyak, Imam memberi isyarat untuk menunaikan solat sunat terawikh.

Jam berlalu hingga ke 10 malam.

Senah: Aku da agak dah, mesti abes lewat. 8 rakaat aje, tapi maunye pergi sampai pukul 10 malam. Ish2.. Tak khusyuk aku solat tadi cik Jah uiii!! Ni sama macam orang solat 2o rakaat ni..

Cik Jah: Same la senahs senak.. Terhuyung-hayang aku tadi.. Haih! Tak boleh la aku nak maen mercun ngan anak-anak. Ni pon pukul 10 lebey dah.. Malam ni wajib kena masuk tidur awal..

Senah: Gatal la kamu ni.. Tua-tua pon merenyang lagi.. Tapi, takpela, merenyang pon ngan laki kamu..

Cik Jah: I go first ok.. See you tomollow nite.. Dunt forget, sleep well tonite ok cik senah senaks.. Tonite gonna be a good good nite..~

Q: Kalau tok imam baca surah dengan nada berbunga-bunga yang melambatkan solat sunat terawikh dan menimbulkan rasa tidak senang jemaah, hukumnya macam mane ye. Siapa yang tau?

p/s: Kisah ni tiada kaitan dengan sesiapa. Hanya tulisan semata-mata. Mekasih noks sekalian seantero dunia!

7 comments:

sahila said...

salam. :)
ziarah a.k.a blogwalking yg best hr ni.

related to the post :
1.tntg imam melambatkan bacaan ini,pernah baca dulu,ada hadith yg menyentuh lambat@cepat pembacaan ketika solat.yg mana perlu memahami makmumnya,cth sprti org tua,sakit dan sbgainya.w/bagaimanapun,ia masih subjektif maksudnya. :)
2.xingat siapa yg meriwayatkan hadith tu.kena recheck semula.sori ea.

| selamat berterawih :) |

Nazatul shima said...

oo..thanx for sharing the infos..:)
sy cume curious aje pasal benda ni..time kaseh ok..:)

Mr feckry said...

ustaz gua cakap rasulullah buat lapan rakaat. Tapi satu juz.

so lu penpaha je la kan

Nazatul shima said...

oo..yekee...ok2..aku paham maksud ko tu..ok2..tq 4 sharing..:)

eyriqazz said...

thanks for sharing it...opss..arini tak pi terawihh...

P/s template blog rasanya perlu ditukar supaya lebih friendly dengan pembaca...

Nazatul shima said...

welcome eyriqazz..:)
emm..template kena tkr ey..cmne tenplate yg frendly ye...

syahbandar87 said...

digalakkan membaca surah panjang2 .sbb tu kebanyakkan masjid2 bwt panjang termasuk di mekah..tp klu nk bwt pendek pun x pe..dan kpd yg krng selesa dngn surau2 yg bwt panjang maka cr la tmpt yg bwt pndk..x pun bwt je sndri nga family kt umah..ok jgk..