Wednesday, August 25, 2010

Drama melayu dan kisahnya

" You tau tak, i akan invest dalam syarikat kuda berbelang holdings tu in 2 millions.. I rase lagi bagus kalau i invest lagi banyak.. Nanti i dapat share lebih, dan aku bakal menjadi CEO company kuda berbelangs holdings! "- Petikan dari drama-drama melayu yang biasa dimaenkan di talibesen.

Ade ke kau dengar dalam drama-drama melayu, dieorang nak invest 200 hengget?? Tak de kan. So, tu la fenomena drama-drama melayu. Kalau tak maen berjuta-juta ni tak sah. Haha. Pulak tu, kalau bawak kereta, mesti nak kena pakai kereta merc la, bmw la, fair lady la. Kan bagus terapkan bersederhana dalam penceritaan. Bawak kereta saga ke, wira ke, waja ke, an an? Ni, tak dela orang terpikir, drama melayu just focus more on wealth people. Orang sederhana macam aku ni pon, nak jugak tengok drama yang logik sikit ngan kemampuan. Ye idak?
ImageHost.org
Rumah pulak sebesar alam die pakai. Hayoo! Cuba renung-renungkan. Sape yang duk salu tengok talibesen kat umah? Orang kaya-kaya ke? Atau orang-orang yang sederhana? Memang dua-dua tengok, tapi kekerapan menonton talibesen tu. Aku agak, kompom orang-orang sederhana macam aku, pasal aku boleh tules entri pasal nih. Haha. So, director-director, be professional and rational in your karya. Majulah industri tempatan untuk semua.

12 comments:

naz said...

haha duniaaa ma :)

Atia Adina said...

heheh...paling tak logik....citer pasal minah keje kilang....tapi umah sewa dia...bapak besar...perabut lengkap....brg dalam tu sume cantik2....tak logik langsung...apa da....

deqyalalink said...

betoii .. pastu ada pulak yang cikguu tuu kan , cikgu tapi rumah bujang dye mcm rumah pengetua skolah menengah .. aiikk..logik tak logik.. lenla rumah family kan

Nazatul shima said...

naz: haaa..tula pasal..huhu..

Nazatul shima said...

atia: hahaha..tau xpe..org keje besar sikit pn xley lagi nk cmtu..isk3...citer2...

Nazatul shima said...

deqya: cte pe tu deqya..haha..anak org kaye kot tus..haha..kate citer org loded kn..hehe...

Mr feckry said...

tu la..berangan nak jadi kaye je

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

penipuan belaka...
:)

Nazatul shima said...

feckry: tau xpe..berangan je sume..pastu bile kat luar, gile berlagak sume artis2 tus..hehe..

Nazatul shima said...

meniti senja: memang..tipu2 belaka..haha..

Shy said...

Hehe, actually time tengok mak saya tengok drama melayu, ada gak komen-komen pasal hal ni. Last-last, saya plak yg kena halau masuk bilik sebab kacau dia tengok TV.

Tapi seriously, memang mengarut la. Mesti ada all the corporate stuffs, lepas tu, orang ni rampas orang tu, orang tu rampas orang ni. Dah faham sangat jalan cerita dia macam mana.

Maybe tak payah tengok pun dah tau ending dia macam mana kot!

Nazatul shima said...

shy: hahaha...tula pasal..mcm mase derang sume ngn benda-benda mengarut tu..kalo ari2 ade krisis cmtu, lingkup la cmpny..hehehee..:D
lawak btl la..