Saturday, July 24, 2010

CEMBURU ITU SYAITAN

"Kalau kita selalu pikir benda yang negatif, itu akan menjadi satu doa".
Pesan Kak Ina, colleague aku. Memang kalau aku diskus pasal life ngan die, aku jadi tenang dan lebih matang. Tak tau la. Maybe dia banyak experience. Yang paling penting, perangai dia pon hampir sama ngan aku. We agreed about that. Hehe.

Trust is important. Whatever your spouse do, it doesn't mean, he/she ignoring and not loves you at all. Mungkin kita perlu berubah. Mencari mana silap kita. No ones perfect. Jealous itu perlu, but need to be control. Ya! Perempuan memang cepat jeles. Tapi ada 2 jenis jeles. Jeles biasa dan jeles yang luar biasa dasyhat hebat!

Ye! Aku pernah jadi perempuan kategori no 2. Aku admit. Tapi, lama-lama aku berfikir, apa yang aku dapat kalau jadi macam tu. Tak ade faedah langsung. Tak datang kebaikan langsung. Lagi syaitan menghasut adalah! Aku perlu berubah. Orang pernah cakap, terima seadanya. Tapi, jangan jadikan statement ni sebagai barrier untuk kita berubah menjadi seorang yang lebih baik. Cuba tengok dalam diri kita, apa yang baik dan buruk mengenai diri kita. Berhenti menuding jari kepada orang. Belajar menerima kesalahan diri. Itu yang terbaik untuk kita berubah. Semoga hari yang mendatang lebih memberi ketenangan dan kebahagiaan. Amin..

12 comments:

misz benida said...

aku xdikurniakan sgt perasaan jeles tu..mybe sbb gmwe ptma xporting n samo prngai ngan aku..
msaloh ketidakserasian ngan gwe loni rsonyo xkan penah slesai kot..bia la..aku penat dh..hahaha

Nadd said...

setuju!
suke statement dlm box itu!
;)

btw,
thanks for your concern darling...
err, bout my condition, am getting better.. Alhamdulillah...

Nazatul shima said...

mida: huhu..bgus la mu ni..xpe2..ye syg ke mu tu..sbb tu jadi gitu..hehehe..

Nazatul shima said...

nad: me too dear!hehehe..'
emm..welcome nad..:)alhamdulillah kalau nad da getting better..make sure mkn ubat n jgn buat kerja berat2 ye..

Sharinginfoz said...

yang penting cemburu bertempat kaan

Nazatul shima said...

sharinginfo: yup..:)

Uruchimaru @ kf said...

iye cemburu itu api!

terase tenang aje bce catatan ini!

Mr feckry said...

kan cemburu tu tanda sayang

Nazatul shima said...

kf: yup..jgn biarkn syaitan menguasai diri kita...

Nazatul shima said...

feckry: mmg syg..tpi kena cemburu bertempat..hehee..

Encik aMin said...

wah, bagus nasihat Kak Ina tu... it's such a good reminder to all of us... :)

Nazatul shima said...

emm..yup..betol tu..:)