Wednesday, May 26, 2010

MAYBANK DAN AKU

Di Maybank.

" Encik.. Saya nak bukak akaun maybank.."

"Boleh-boleh.. Ada bawak salinan ic?"

"Ada..Kejap ye.."

Encik Maybank amik salinan IC dan IC asal aku. Dia pun tanya macam-macam la. Pasal, procedure nak bukak akaun Maybank agak complicated sikit kan. Kemudian, Encik Maybank tanya.

"Cik Shima nak masukkan brape ni? Minimum rm250.."

"Saya nak masukkan rm1500". Dengan penuh keyakinan, aku pun hulur envelope yang berisi penuh dengan not 50 bucks.

Encik Maybank kira duit aku dengan hebatnya. Wow! Terpegun jap. Jari jemari dia macam mesin tu beb! Laju giles!

"Ow.. Tak cukup ni rm1500.. Ada rm1350 je.."

"Hah!!?? Betol ke??? Takpe-takpe, kalau camtu, masukkan aje rm1350.."

Aku berfikir, berfikir dan berfikir. Kenapa jadi 1350? Semalam elok aje aku susun duit tu 1500. Ke aku salah kira? Sampai sekarang, aku bingung. Macam mana aku boleh kira sampai 1500. Tapi keesokannya jadi 1350. Hmm.~ Adakah aku makin bengong dalam Matematik? Adakah? Argh!!

34 comments:

Salmia said...

ntah-ntah encik maybank tu silap kira kot.. tak pun dia dah pau yang selebihnya. hehehe

Hazzy Ishak said...

semalam kan kita makan steamboat sayang, dah lupa
ekekeke

Uruchimaru @ kf said...

terpki sudah kot !

Nazatul shima said...

salmia: xla..sy pon yg silap kire..hehehe..

Nazatul shima said...

hazzy: eh?yeke yang? i lupe la..hahaha..:P

Nazatul shima said...

kf: mungkin la kot..isk3..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

adakah ko cube menipu dan menggoda pegawai bank itu agar ianya menjadi 1500???
hahahaha...
=)

Nazatul shima said...

meniti senja: hahaha..mane de la..aku kire mlm tu mmg 1500..pasal tu, aku da x kire balik time bagi duit kat die..isk3..

Frodo Baggins said...

>>__<<


ada toyol kot dalam bilik lu
wakakkakakakakka ~~

Mr feckry said...

lu ade kire balik tak lepas en maybank tu kira?

Nazatul shima said...

frodo: TAK MUNGKIN!!!~

Nazatul shima said...

feckry: ade kira..same la amount die..1350 jgk...

ChiLaBaey's said...

Perkara biasa terjadi tahun lepas... setiap kali gaji, bila sampai bank pasti tak cukup.... kejap hilang 50, kadang tu 200 pun ada.... Pening2, itu kerja awang kenitlah tu... Dan boleh menjadi punca pergaduhan di kalangan keluarga... Redhakan ajer, katakan tiada rezeki... :)

NU.YA.RA said...

mungkin hilang kot..xpun ade org ambik...
tapi semalam saye pun jd benda yang same gak...
tapi xcukup 5 hengget je..

whiteapple said...

2 mesti cima guna duit dlm envlope 2 kn..haha

naz said...

haha memalukan btul

coki said...

hoho.
maybe salah kira lah tuh kot.
tehee.

*singgah blog saya kalo rajin.(:

.cikfasya.(◕‿◕✿) said...

mak aih..byk tuh..
ke en tu salah kira..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

sudah la...
aku sudah tahu niat ko...
hahahaha...
=)

embun d tengah malam said...

temakan semut banyak kot ni..hehehhe

Nazatul shima said...

chila: kenape ley jadi mcm tu?xkan ade org amik kot?isk3..

Nazatul shima said...

nuyara:minggu org ilang duit ey..ehhee..gaji masuk kan..tu y jadi rmai ilang duit..ngeh3..

Nazatul shima said...

cida: erm..rase mcm xde cida...pasal,cma kire duit tu before tdo la..huhu..

merdhieya said...

wow acik kayo!!..
c-ma, awk ade ajk sy mkn
sotong celup tepung+air nyior kan?
pastu awk ckp nk blnje..
kan?? kan?? kan??
emmm mesti dh lupe nie..
~~ngeeee....

ElyaElmo said...

cmaa...terpakai kot duit tu...hu3

zulkbo said...

salam adik manis..
ermmmmmmmp...
rasanya ada TOYOL kut.
ni kerja toyol samaada
berambut hitam atau kepala botak
he he...

:::DaK KeCiK::: said...

Bolok ah mung Cma..hahahaaaa
wak keje keluk kelek sokmo.
(ayat ganu ni)faham dok starang dok tahu.

kalau aku lah mahu aku cuak bler pitis kurang..smlm kira2 ada rm1500,alih2 pgi bank jd rm1350 pelik jgk tu..huhu

Sakit tayar mikir..:)

ejoncb said...

cma...belanja...haha

a little less conversation said...

xpe..pasni kalau nak masuk kan duit macam rm1500, cakap "saya nak masukkan rm1650"..nanti orang bank tu kira jadi la rm1500..hahah..leh pakai x idea ni?

Nazatul shima said...

elya: ehhehe..ye kot sis..:P

Nazatul shima said...

zulkbo: emm..tak kot..kalo kepala itam da nmpak dh..huhuhhu...

Nazatul shima said...

tau xpe..mmg sakit tayar r mikir..hahaha..rase nok pok pale dinding je..haha..

Nazatul shima said...

ejon: hahaha..tu je yg mu tau..:P

Nazatul shima said...

less: hehehe..ley gk tu..emm..tpi kot2 die kire totap jadi 1350,mmg siak la..haha..