Saturday, April 24, 2010

AKU BENCI KAU!

Hari ni, di majlis perkahwinan saudara perempuan aku.

"Pah, shima keje nape sekarang?", tanya mak saudara dari Kota Bharu kepada mak aku.

"Shima kerja pegawai it kat skoloh area besut.." Jawab mak aku.

"
Oo.. ok lah dari kerja kilang owk..". Balas mak saudara aku.

Mak aku diamkan diri aje.

Wey!! Sedar la diri sikit. Kalau bukan kerana mak aku yang guna kabel masukkan nama anak kau untuk jadi cikgu tadika, xde nye anak kau akan jadi cikgu tadika. Takat stpm yang 2 paper tak lulus, mana ada orang nak panggil kerja!

Aku ni ada degree. Rendah sangat ke kau pandang kat family aku hah?? Dari kerja kilang konon. Anak kau je yang layak kerja kilang. Bersyukur sikit Tuhan dah permudahkan perjalanan dia. Bila dah kaya, berlagak macam jutawan. Harta tak kemana-mana. Ingat sikit.

Jangan selalu nak pandang rendah kat orang.

Aku benci manusia macam kau, even kau mak saudara aku! Please respect aku if nak aku respect kau.

37 comments:

Quon quon said...

sabar yunk..sabar..

kaChaNG_dEwa said...

makcik ni bikin panas je kan.takpe3..kachang kipas Cma bagi sejuk.hohoho..dulu kachang pon pernah keja kilang gak.huhuu..pas SPM&STPM.sementara nak dapat keja elok kn.skarang ni dah abiz U.insyaALLAH dapat keja elok sket pasni.

nur zatil akmar... said...

sabar cma,,,dugaan Allah nk beri tuh,,moga cma kuat,,abaikan je,,,
yg pnting doakn agar die sedar 1 hari nnt,,, =) chill dear~

mesarra said...

slumber je dia kate gtu op
ishhh..

nurulfaridah said...

sabar shima..cm 2 la manusia..

Kyuubi_85 said...

oops, sbr2. biarkan mulut org berkata apa. Pegawai it. ok tu, pegawai. Dia jeles je tu pasal ank dia tak jadi pegawai

zulkbo said...

salam..
mak aih garangnya...?
ingatkan benci kat saya tadi
hu hu..la la la.....

pak long said...

salam buat shima...
ni pak long ada kirimkan cili padi...ko cili kan jer mulut org yang kata ko keja kilang tu...

Tihara said...

akk rasa akk faham ape yg cma rasekan...sbb kebanyakan mak2 sedare mmg pangai camtu..die takleh tgk ank org lebih dr anak die..

Aus MeLankoLik said...

sabo cma , sabo .
heheh , yg pntig keje yg halal pastu kau kawen , ok ! hahaha .

Rina (◕‿◕)✿ said...

sabar ye cik cma. besela manusia, suke dengki2 kan. bwk istighfar byk2 k :)

|| nemo mimosh || said...

sabo la shima oi..

die takde niat kot..tapi kalo berniat, kasi pukul je..

eh2, makcik awok tu..
kena hormat..


ehem2, dah tukar header barulah.. cantek ! (tepuk tangan)

embun d tengah malam said...

sabar ekk..mungkin dia gurau kot

Fakhrur Razi said...

ish sabau2
skang nih mmg susa nk dpt koje tuh
tapi mmg ada gak orng yg suka cmtuh
xde inside lgsong dok men kutuk jer =.="

mcla said...

ye,sgt kuwang ajo
aku pn ade gk mk sdare jeles gneh
huh!sgt xbley blah

Solehah said...

manusia..tu la..ceat lupa diri dan x tau nak berterima ksih..

FaTiN said...

tak pe la. biarkan mulut itu berbicara cma. janji kita hidup bahagia. ok, chill!!

Hana Picca said...

sabar je lah shima.. manusia kdg terlupa kenikmatan yang Tuhan beri..dan lupa jasa orang yg pernah membantu...hmmm

Fida Jai OWN said...

sabar2.. mmg kadg2 manusia ni tak sedar di untungkan.. then tak sedar diri.. nk dia je org pndg tggi... mmg selalunya manusia macam tu... huh
*panas2

Nazatul shima said...

quon: hmm..da habis sabar..smpai jadi cmni la..hmm..

Nazatul shima said...

kachang: sy bkn nk rendahkan org keje kilang, but mak sdare sy tu sangat melampau!

Nazatul shima said...

kerm: kalau dia sedar, alhamdulillah..klo tak sedar lgi,pegi mampos aje..

Nazatul shima said...

sarra: hmm..tula..mlut org sara..mcm2..

Nazatul shima said...

nurulfaridah:manusia mcm tu mmg xley duk kat bumi ni..susahkan org len!

Nazatul shima said...

kyuubi: tah la..anak da dpt keje, tpi duk ngate ank org len jgk...

Nazatul shima said...

zulkbo: huhu..nk wat cmne..sakit ati..

Nazatul shima said...

pak long: emm..bagi bnyak skit pak long..ley wat belacan skli..hehe..

Nazatul shima said...

tihara: yup kak!!mmg cmtu la..adeh..ssh cmni..

Nazatul shima said...

aus: hahaha..ak nk kawen!!!:D

Nazatul shima said...

rina: insyaallah..doakan shima tnang..mmg sakit ati sgt..;(

Nazatul shima said...

nemo: mmg sakit ati gile...rase nk lempang je..tpi,hormat yg buat jadi baik..

ow! tq..:)

Nazatul shima said...

embun:kite ley beza org gurau or tak..

Nazatul shima said...

fakhrur:tau takpe..benci!!!

Nazatul shima said...

mcla: aku mmg sakit ati gile wey!mmg aku xmo g langsung umah die!!

Nazatul shima said...

solehah: tu la manusia yg x sedar diri..

Nazatul shima said...

fatin: yup!!! saya sayang family dan faiz!!

Nazatul shima said...

hana: lenkali xpyh tolong org cmni!