Thursday, March 4, 2010

KALAU BEKERJAYA, KENAPA SUSAH SANGAT NAK KAHWIN?

Dalam dunia ni, perempuan bekerjaya memang susah nak kahwin. Cuba tengok Nazatul Shima, CEO salah sebuah company besar tu. Tak kahwin lagi. Eh, macam nama aku je? Haha. Berangan semata-mata. Kalau aku bekerjaya suatu hari nanti, aku tak teragak-agak nak kahwin awal. Mari kita survey bouquet, kenapa perempuan bekerjaya susah nak kahwin.
  1. Takut suami menganggu kerjaya, isteri serabut, anak menangis.
    Yela, asyik-asyik suami telepon suruh balik cepat. Tak tahan katanya. Kan susah tu. Syurga kan di telapak kaki suami. Kena la patuh pada mereka.
  2. Suami nak anak muat-muat satu bas transnasional, isteri macam kilang.
    Kalau anak ramai, jawabnya kena berenti kerja la kan. Tak sempat nak urus makan pakai anak-anak ngan suami. Silap hari bulan, diri sendiri pon tak sempat nak urus.
  3. Risau dah kahwin, takde shape, isteri meroyan.
    Hello girls! Kalau kahwin takdenye shape kau jadik macam pembaris ke, badak ke. Yang penting pandaila jaga. Makan la jamu mak dara dalam Halimah Jongang tu. Jongang jongang jongang!..eh, ternyanyi plak.
  4. Bimbang duit gaji suami guna, isteri merempat.
    Astaghfirullahalazim.. Tak baik kalau si isteri ada pemikiran macam ni. Susah sama-sama, senang pon sama-sama ok. Kalau buat akaun bersama pun ok. Tak gitu?
Aku mampu bagi 3 reasons je. Tapi, yang aku tau, aku tak nak jadi andartu. Aku mau kawen awal even aku bekerjaya! :)

45 comments:

mcjust.lol said...

yess!! me too! target nk kawen umor 24!! hahaha~ =P

deqyalalink said...

huu..risau jugakk..tapi bukan snang nak cari calon sekufu zaman sekrang adehh..

enyheartsdiamond said...

erkkk..saya belajar lagi..hehe

Aus MeLankoLik said...

ye , selamat pengantin baru..
hahaha .

ain said...

ala cma..kalu dah sampai seru...lambat ke cepat sm je..OK...doakan semoga cma cpt kawen

fiD said...

salah! jwapnye perempuan pentingkan kerjaya. sampai lupe nak berumahtangga...

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

memang la ko nak kawen awal...
sebab awal2 ko dah ade calon...
hahahahaha...

Shahrul Tanaka Safeai said...

takde masalah pun kalau berkerjaya..

Tihara said...

kadang2..lambat kawen sebab memilih sangat..ape2 pun pikir masa depan..bukan pikir nk enjoy. :)

.cikfasya.(◕‿◕✿) said...

amboi cma..
bab2 kawen ni laju jek kn..
hehe..
fasya pn igt nk bkerjaya dulu,br nk kawen..
nti bile da ade duet sikit,senang la kn..hehe..

pak long said...

salam buat tuan umah...
rasa terkezut baca data alasan tu..biar betul....cam tak caya jer...nanti kiter nak buat kajian tindakan...hehehehe...
kawin jangan tak kawin...kawan jumpak kiter akan tanya.."anak baper dah sekarang?"

Nazatul shima said...

mcjust.lol:eh eh..dah target..kite target 25 kot.hihihi..

Nazatul shima said...

deqya:hehe..tula..tpi,bile da dpt,jage elok2..:)

Nazatul shima said...

eny:saya masih di rumah,,ehehe,,,

Nazatul shima said...

aus:ouh!tqvm!

Nazatul shima said...

ain:tq ain..doa same2 ye..:)

Nazatul shima said...

fid:tak tak..ingt pasal kawen, tpi mcm2 yg dipikirkan..hehe..

Nazatul shima said...

meniti senja:tau takpe.kalo aku xde calon lg,kompom aku ckp nak kawen umor 30.hihi..

Nazatul shima said...

shahrul:mmg takde masalah.cume pmpuan yg bermasalah.hihi..

Nazatul shima said...

tihara:tu la kak..tpi,jgn memilih sgt..nnti tak kawen kang..hehe..

Nazatul shima said...

fasya:mestila fasya..hehee...ele..tpi fasya da tunang,.advance dh ckit dri cma.hehe..

Nazatul shima said...

pak long:hehehe..jgnla terkejut..tu survey yg dibuat sendiri..hehe..

Cik Mirara said...

hope akak kawen cpt.
hehe.
jgn lupa jemput mira.
haha.

stu lagi,
ingat taw,syurga di bawah telapak kaki suami.

[ehhhh,mira masih kecil.]

Hasyiya karimah adli said...

hahahah. xnk jd andartu jugak T_T

Aus MeLankoLik said...

kau cantik..
semoga berbahgia..

deus X machina said...

semoga ko kahwin cepat
amin

Mr feckry said...

k..cun post ni dah lama aku nak dengar dari gurl..gurl bekerjaya kawen lambat ni banyak kat ofis aku..1st pasal lukalama 2nd gurl terlalu obses pasal kerja..so tak ada kaitan dengan lelaki.

kaChaNG_dEwa said...

aku pon nak kawen..!!tapi tak keja lagi.huaaa..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

hahahaha...
tahu dah ko...
kalau ko tak der calon la..
entri nie memang untuk ko...
hehehehe....

misz benida said...

spupu aku,seorg juru audit...cian die xkwin2...sbb ape??sbb laki xbrani nk msuk mntak..sbb ape??sbb gaji die tgi sgt..pdhal die xkesah pon...tu slh stu fctor aku rse..

wei,tlong la pk tjuk persuasive spech aku tu...xdop idea lajok ni.

Aus MeLankoLik said...

kahwin kau nk buat kat ganu ke ??

embun d tengah malam said...

doa u kawin cecepat..

tingin nk kawin awal..tapi idup tak menentu

Ms.Independant said...

dah kawen nnti kene fokus umahtangge je kan. ..

nak kawen jgn lupe jemput! :)

Nazatul shima said...

mira:lambat lagi nk kawen dik..hehe..:)

Nazatul shima said...

hasyisya:so,kawen cepat2..hehee..

Nazatul shima said...

aus:ko ckp berbahagia cmtu,cam aku dah nak kawen je..hihi..

Nazatul shima said...

embun:amin..u pon same taw..:)

Nazatul shima said...

ms.independent:mmg kena fokus ngn umahtangga..so,kena bersedia dari skank..:)

Nazatul shima said...

deus: tq deus..hehe..:P

Nazatul shima said...

mr feckry:yeke takde kaitan?ade la..kalo tak lame da derang kawen..huhu..

Nazatul shima said...

meniti senja:hehehehe..entri ni tuk gf ko jgak..lalala..:P

Nazatul shima said...

kachang dewa:same ngan aku!uwaa!

Nazatul shima said...

benida:hmm..tula..kalo gaji bnyak,msti laki takut nk dekat..pelik btol la..isk4..
ala..sian ke mu..jgn tensen2..gi google nu..hehe..

Nazatul shima said...

aus:kalo kawin,mmg kat ganu la..pastu kt klantan..:)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

xder...
die ok je...
hehehehe...